Welcome to ALMIRA TRAVEL Agency

ANTALIJA / LIKIJA / FRIGIJA – NOVA GODINA

Kružno putovanje Likija: Antalija, Myra,Fethiya, Marmaris, Pamukkale, Hierapolis, Isparta

Likija-starovjekovna regija nalazila se u današnjoj jugozapadnoj Turskoj. Dinamičnoj istoriji pod utjecajem moćnih civilizacija svjedoče atraktivni ostaci gradova iz antike. No, osim jedinstvenih antičkih ostataka očarati će vas ugodna klima, gastronomija, kultura i prirodne ljepote.

1.dan
SARAJEVO – ANTALIJA

Okupljanje na aero9dromu u Sarajevu u 06:30. Prijava na let za Istanbul u 08:30. Po slijetanju u Istanbul u 12:30, slijedi prelazak na let za Antaliju u 14:30. Planiranoi vrijeme dolaska na aerodrom u Antaliji u 15:30. Preuzimanje prtljage i transfer do hotela. Slobodno vrijeme.

Gala vecera i doček NOVE GODINE.

Noćenje

2. dan
ANTALIJA

Kasni doručak.Posjeta Antaliji, jednom od najljepših gradova na turskoj rivijeri. Krasi ga bogata vegetacija koja raste zaštićena prekrasnim planinskim krajolikom planina Taurus. Vidjet ćete simbole grada, Munaru Yivli koja predstavlja „valjanu“ munaru, gradski sat je postavljen na drevni toranj gradske utvrde, marinu i najbolje očuvani dio gradskih zidina. Tokom obilaska grada ćete imati priliku da odete u shopping, naročito nakita i kože. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.dan
ANTALIJA – MIRA – KEKOVA – DEMRE – MUGLA

Doručak u hotelu. Na putovanju Vas vodimo duž obalnog puta koji pruža izvrstan pogled na more, mirne borove šume i brdovite vrhove planina Taurus. Nasa prva tacka će biti Olimpos. Olympos, poznat kao dom bogova i jedno od najljepših mjesta Likijskog puta, ima čudesnu atmosferu u kojoj su priroda i istorija isprepleteni. Pozorište, bazilika, grobnice, gradske zidine i Vizantijska crkva čine neke od istorijskih ruševina na arheološkom lokalitetu. Najzanimljivije djelo među ruševinama je sarkofag kapetana Eudomusa, koji je otkriven iskopavanjima Muzeja Antalije. Uskoro stižete u Myru. Tamo posjećujete kamene grobnice, koje su među najfascinantnijim mjestima koje treba posjetiti u Turskoj. Grobnice i sarkofazi datiraju od 4. stoljeća p.n.e. U Myri se također nalazi crkva Sv. Nikole, gdje je sahranjen Sv. Nikola. Noćenje na području Kasa ili okoline.

4. dan
 MUGLA – DALAYAN – GOCEK – MARMARIS

Doručak u hotelu. Nastavljamo voznju do Fethija, gdje se zicarom penjemo do plaine Babadag, odakle se pruza fantastican pogled na najljepsu plazu u Turskoj – Oludeniz plaza u Fethijama. Nastavljamo so starog Grčkog sela, Kayakoy, kojeg nazivaju selo duhova. Zatim putovanje nastavljamo odlaskom brodom kroz močvarni pejzaž Dalyana. Plaža Iztuzu, poznatija i kao plaža kornjača, koja se nalazi na kraju lagune, je dostupna samo brodom. Tu ćemo napraviti pauzu. Vračamo se na obalu i nastavljamo do Goceka. Göcek je lijep lučki gradić gdje se spajaju Sredozemno i Egejsko more. Poznat je po svojih 6 velikih marina koje privlače nautičare iz cijelog svijeta. Istorijski gledano, bilo je poznato kao Kalimče i, u legendi, to je mjesto gdje je Ikar pao kada je doletio previše blizu Sunca u poznatom grčkom mitu. Nastavljamo putovanje do Marmarisa. Marmaris je bio važna luka za mnoge civilizacije koje su vladale ovim područjem hiljadama godina sa svojim geografskim položajem na raskrsnici dvaju mora. Drevni Fiskos, poznat kao “Grad prirode” na karijskom jeziku, bio je prvi karijski lučki grad i centar drugih naselja u regionu. Drevne ruševine ovog važnog lučkog grada koji datira iz 3400. godine prije nove ere mogu se vidjeti u Asartepeu, na sjeveru grada Marmarisa. Noćennje

5.dan
 MARMARIS – DATCA

Doručak. Danas odlazimo do Datče. Prema antičkom geografu Strabonu, Datča je mjesto na koje će Bog poslati svog najdražeg slugu kako bi mu osigurao dug život. Prošetajte ljupkim ulicama stare Datče, kupujte prelijepe poklone u prodavnicama, porobajte hljeb s cimetom, med, bademe, marcipan, vino i maslinovo ulje.

Povratak u Marmaris i slobodno vrijeme za samostalno ostrazivanje grada. Noćenje

6. dan
 MARMARIS – PAMUKALLE

Doručak, odjava iz hotelskih soba i nastavak putovanja prema Antičkom gradu Afrodizijasu. Smješten u jugozapadnoj Turskoj, u gornjoj dolini rijeke Morsynus, lokalitet se sastoji od dvije komponente: arheološkog nalazišta Afrodizije i kamenoloma mramora sjeveroistočno od grada. Afroditin hram datira iz 3. veka pre nove ere, a grad je sagrađen jedan vijek kasnije. Bogatstvo Afrodizije dolazilo je od kamenoloma mramora i umjetnosti njegovih kipara. Gradske ulice su raspoređene oko nekoliko velikih građanskih objekata, koji uključuju hramove, pozorište, agoru i dva kompleksa kupatila.

Nastavljamo vošnju prema laodikiji. Rimljani su dali veliku važnost Laodikiji i proglasili je središtem Kibrije. Cijelo područje sadrži najveći stadion u Maloj Aziji, gimnaziju i kompleks za kupanje, kao i temelje jonskog hrama. Postoji jedna od sedam poznatih crkava u Maloj Aziji u regiji, što ukazuje na veliko poštovanje u kojem je kršćanstvo bilo. Nakon obilaska Laodikije nastavljamo do hotela u regiji Denizli. Slobono vrijeme i noćenje.

Nastavljamo do Pamukalla, na bosanskom poznatiju pod nazivom „Dvorac od pamuka“. Snježnobijeli krečnjak vidljiv izdaleka od kojeg su izgrađene terase je stvoren od sedimenata oblikovanih termalnim vodama. Fascinantni prirodni spektakl je od drevnih vremena poznat po ljekovitim svojstvima. Nakon dolaska ćete imati priliku da se okupate na termalnom izvoru termalnog hotela.

7.dan
PAMUKALLE – JEZERO SALDA (TURSKI MALDIVI) – SAGALASOS – ISPARTA

OPCIJA: Let balonima iznad Pamukalla.

Doručak u hotelu. Naše putovanje nastavljamo prema Isparti. Isparta je poznata po mirisnim ružama i proizvodima od ruža, čak se sredinom juna svake godine u gradu održava međunarodni sajam ruža i ćilima. Ovdje se nalazi Ulu (Velika) džamija iz 15. stoljeća sa svojom atraktivnom munarom, seldžučkom tvrđavom i vizantijskim crkvama. Antioheja (Psidijska Antiohija), drevni grad Jalvac i ruševine u Bajatu su drugi interesantni spomenici.

Na putu prema Isparti svartit ćemo do jezera Salda. Ovo jezero je mjesto koje vrijedi posjetiti. Nastalo je prije 2 miliona godina i najdublje je jezero u Turskoj. Dubine 184 m. Ovo slano jezero, radi bijelog pjeska i kristalno plave boje, zovu Maldivi u Turskoj i omiljeno je mjesto turista.  Nastavljamo do Sagalasosa. Sagalassos je arheološko nalazište u jugozapadnoj Turskoj. U vrijeme Rimskoga Carstva, grad je bio poznat kao ‘prvi grad Pizidije’, regije u području zapadnih planina Taurus, danas poznatih kao Jezerska regija. Već poznat u helenističkom razdoblju, bio je jedan od najvećih pizidijskih gradova. Nastavak voznje perma Isparti, obilazak grada i noćenje.

8. dan
 ISPARTA – ANTALIJA – SARAJEVO

Doručak, Odjava iz hotelskih soba i transfer prema Antaliji, sa usputnim pauzama. Dolazak na aerodrom u Antaliji oko 14:30 i prijava na let za Sarajevo, preko Istanbula. Let za Istanbul je u 16:30. Planirano vrijeme dolaska u sarajevo je u 19:15.

KRAJ PUTOVANJA.

CIJENA PO OSOBI: 1349,00 KM

Cijena ukljućuje

 • avio karte na relaciji sarajevo – Istanbul – Antalija i Antalija – Istanbul – Sarajevo, avio kompanija Turkish airlines, ekonomska klasa, sa ukljucenim taksama
 • svi transferi prema planu i programu putovanja, koji nisu oznaceni kao fakultativni.
 • hotelski smjestaj u hotelima sa 4* na bazi noćenja sa doruckom
 • svi izleti i obilasci
 • pratioc grupe
 • lokalni licencirani vodic
 • organizacija putovanja

Cijena ne ukljućuje

 • putničko zdravstveno osiguranje sa pokricem COVIDa – 20/40 KM
 • osiguranje od otkaza putovanja 30 KM
 • Doplata za jednokrevetnu sobu 300 KM
 • Fakultativni razgled Antalije – 25€
 • Let Balonom u Pamukallama (ako vremenski uslovi budu odgovarali)
 • individualni troskovi

Napomena

U Tursku mogu putovati:

 • Vakcinisane osobe
 • Nevakcinisane osobe – potreban je Antigeni test ili PCR test