Welcome to ALMIRA TRAVEL Agency

MADRID + MAROKO / 09.04. – 16.04.2019. – 8 dana

09.04.2019. SARAJEVO – TUZLA – MADRID

Okupljanje putnika ispred Zemaljskog muzeja u dogovoreno vrijeme i polazak autobusa prema Tuzli. Po dolasku na aerodrom u Tuzlu slijedi ukrcavanje na let na relaciji Tuzla – Madrid u (preko neke od Evropskih destinacija). Planirano slijetanju u Madrid je u 12:40 slijede pasoške i carinske kontrole a zatim transfer do hotela. Prijava u hotel, kratak odmor i odlazak u zajedničko upoznavanje Madrida: Kolumbov trg -fontana Cibeles, jedna od najljepših gradskih fontana, obljubljena kod navijača Reala koji tu proslavljaju pobjede svog kluba -Gran Vía ili “Veliki put”, jedna od najživahnijih i najpopularnijih gradskih ulica-Plaza España, trg na kojem je smješten spomenik Cervantesu ilikovima iz njegovog poznatog romana, “Bistri vitez Don Quijote od Manche” , Kraljevska palata, rezidencija španjolskih kraljeva – Plaza Oriente – Puerta del Sol, “Sunčana vrata”, glavni gradski trg, tačka gdje počinje tzv. nulti kilometar u Španiji -Paseo del Prado, dio gradske avenije uz koji se smjestilo nekoliko poznatih muzeja… Povratak u hotel. Noćenje.

10.04.2019. MADRID – TOLEDO – SEGOVIA- MADRID

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Toledo i Segoviu (polazak u 8h ujutru). Toledo je smješten sedamdesetak kilometara od Madrida u pokrajini Castilla-La Manchai nekoć je bio glavni grad Španije. Poznat je kao grad triju vjera -kršćanske, židovske i islamske, a u njemu je u srednjem vijeku djelovala tada najpoznatija evropska prevodilačka škola pa se preko toledskih prevodilaca cijela Evropa upoznala s djelima antičkih mislilaca. Toledo je i grad El Greca, jer je u tom gradu poznati slikar živio i djelovao. Po dolasku u Toledo slijedi razgledanje grada: katedrala Santa María (druga najveća u Španiji, nije uključena ulaznica) – samostan i crkva San Juan de los Reyes -Alcázar -crkva sv. Tome (u njoj se nalazi slavna El Grecova slika “Pogreb grofa Orgaza”) -Plaza Zocodover. Slobodno vrijeme za individualne programe. Naš izlet nastavljamo odlaskom u Segoviu. – nekadašnjeg plemićkog grada i kraljevske rezidencije. Antički akvadukt, kojeg je prije 2.000 g. izgradio rimski imperator Augustus, spada među najočuvanije građevine iz Rimskog carstva. Razgledanje istorijske jezgre. Plaza Mayor – Katedrala, Alcazar za koji se vjeruje da je bio inspiracija Walt Disneyu u izradi dvorca u bajci „Pepeljuga“, trg sv. Martina i plemićka četvrt s palačama i crkvama. Povratak u Madrid. Noćenje.

11.04.2019. MADRID – RABAT

Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje u Madridu. Predlažemo da posjetite Kraljevsku palatu, Muzej Prado, stadion Santiado Bernabeu ili neki od shopping centara. Okupljanje grupe u dogovreno vrijeme i transfer prema aerodromu. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let Madrid – Rabat u 20:00. Planirano slijetanje u Rabat je u 20:40 po lokalnom vremenu. Po slijetanju slijedi transfer prema Fesu. Prijava u hotel. Noćenje.

12.04.2019. FEZ

Doručak. Za ovaj dan je predviđen obilazak kraljevskog Fesa – najstarijeg kulturnog i duhovnog

grada Maroka, poznatog pod nazivom „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“. Šetnjom započinjemo obilazak Fes el Bali (Stari Fes) – nastariji dio Fesa okružen zidinama, na listi UNESCO svjetske baštine i jedan je od najvećih svjetskih urbanih područja bez automobila – posjetom Mederesa Attarine i Bou Anania, grobnice My Idriss, Kairaouine džamije – sa minaretom iz 956.godine, najstariji i najsvetiji Islamski objekat u Fesu i Maroku. Dopustite da Vas Fes vrati u stari srednji vijek. U nastavku obilazak fontane Nejjarine – poznate po svojim prelijepim mozaicima oko koje se prostiru mnogobrojini Souci, zatim posjeta poznate zanatske četvrti sa tradicionalnim kožarama i kovačkim radnjama. Po završenom izletu slijedi slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

13.04.2019. FEZ – MEKNES – RABAT – CASABLANCA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba a zatim transfer prema Meknesu. Obilazak Medine – Starog grada opasanog gradskim zidinama dugim 40km – uvršten na listu UNESCO svjetske baštine 1996. godine, Medrese Bou Inanija iz vremena dinastije Merinida (14. stoljeće), te Sultanove palače iz 1680. god, zatim mauzoleja Moulaj Ismaila, širokog trga ispred monumentalne gradske kapije Bab el Mansour koji je natkrivena tržnica (souk) hrane. Okupljanje grupe i vožnja do Rabata glavnog političkog i upravnog središte Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Tokom obilska posjetićemo Kraljevsku palaču (Mehouar) u srcu Rabata, sa tri pristupne kapije i Ahl-Fas džamije sa prelijepim ilustracijama islamske umjetnosti, zatim mauzoleja Mohameda V, kula Hassan – minaret neizgrađene džamije, započete 1195. koja je trebala da bude najveći minaret u svijetu. Slobodno vrijeme i nastavak vožnje prema Casablanci. Po dolasku predviđeno je razgledanje najzanimljivijih dijelova grada kojeg su kao uzorak isplanirali Francuzi, koji su godine 1993. dogradili i najveću džamiju u državi i treću najveću u svijetu koja može primiti preko 50.000 vjernika i posvećena je prijašnjem kralju Hassanu II. Minaret je s 210 m najveći na svijetu. Okupljanje grupe u dogovoreno i transfer do hotela. Po dolasku slijedi prijava u hotel, većera. Noćenje.

DAN 14.04.2019. CASABLANCA – MARRAKESH

Doručak. Nakon čega slijedi vožnja do Marrakesha i razgledanje grada Marrakesha kojeg nazivaju “Biser Juga”. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. st. Tada su sagrađene blistave palače i parkovi. Odlazak do grobova Saadien, tornja Koutoubia i palače Bahia. Slijedi posjeta jednom od soukova s marokanskim rukotvorinama. Na kraju ćemo posjetiti čuveni trg Djemaa El Fna, koji je žila kucavica grada. Inače, u večernjim satima, taj trg je mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. Imate priliku da posjetite brojne znamenitosti od kojih su među posebno značajnim: Koutoubia, Souk Marrakesh, Koubba el Baroudiyine, Marrakesh muzej, Medresa, El Badi Palace, Mellah, Darul Agdal i mnoge druge. Po završenom izletu slijedi slobodno vrijeme. Transfer prema hotelu. Prijava i većera. Noćenje.

15.04.2019. MARRAKESH

Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje u ovom veličanstvenom gradu koji nikoga nece ostaviti

ravnodušnim. Vecera. Noćenje.

16.04.2019. MARRAKESH – TUZLA

Rana odjava iz soba i transfer na aerodrom. Let na relaciji Marrakesh – Tuzla Ž(sa presjedanjem u nekom od Evropskih gradova). Planirano slijetanje u Tuzlu je u poslijepodnevnim satima. Transfer prema Sarajevu.

CIJENA 1549 KM sa TAKSAMA – za rezervacije do 15.01.2019.
Za prvih 10 rezervacija , dodatni popust u iznosu od 50 KM.

Standardna cijena: 1749 KM

U cijenu je ukljuceno

 • Prevoz autobusom na relaciji Sarajevo –
 • Tuzla – Sarajevo (klima, TV, Video, audio)
 • Avio karte sa taksama na relaciji Tuzla –
 • Madrid ( sa presjedanjem), Madrid – Rabat i
 • Marrakesh – Tuzla, sa presjedanjem.
 • Hotelski smještaj u hotelima sa 4* kako
 • slijedi: 2 BB u Madridu, 2 BB u Fesu, 1 BB u
 • Kasablanci i 2 BB u Marrakešu (BB – nocenje
 • sa doruckom)
 • Transferi od aerodroma do hotela, od
 • hotela do aerodroma i izmedju hotela u
 • Maroku.
 • Svi izleti plema planu i programu u Maroku + pješačko razgledanje Madrida
 • Organizacija putovanja i pratioc putovanja
 • Ručna prtljaga do 10 kg (maksimlanih
 • dimenzija 50x40x22 cm)
 • Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu) – 480
 • KM
 • Putničko zdravstveno osiguranje – 35 KM za
 • dosobe do 60
 • Dodatna torba do 20 kg – na upit

U cijenu nije ukljuceno

 • Viza za Kraljevinu Maroko – 70 KM (putnici
 • koji posjeduju hrvatski pasoš ne trebaju
 • vizu, a za pasoše ostalih zemalja treba
 • provjeriti)
 • Fakultativne izlete : Toledo + Segovia – 75 €
 • Eventualne ulaznice za muzeje i druge
 • objekte od interesa, karte za gradski prevoz
 • u Madridu